Rhododendron hagen

Rhododendron hagen

Een Rhododendronhaag wordt vaak aangeplant tussen de buren of om het zicht te ontnemen op een doorgaande weg. Deze erfafscheiding planten wij aan in twee variaties: de natuurlijke of strakke haag.

 

 

 

 

 

Rhododendronhaag

Rhododendronhaag

Mooi én makkelijk

Denkt u na over het planten van een haag? Dan is een Rhododendron een slimme keuze. Rhododendrons houden namelijk ook in de winter hun groene blad vast. Hierdoor heeft een rhododendronhaag het hele jaar door een mooie uitstraling en profiteert u van meer privacy in uw tuin. De Rhododendron vraagt bovendien weinig onderhoud en bloeit ook nog eens prachtig. Rhododendroncentrum De Valouwe levert Rhododendrons voor hagen en plant complete Rhododendronhagen. Laat u inspireren.

Vraag ons inspiratie magazine aan

Soorten die geschikt zijn voor een Rhododendronhaag

Er zijn meer dan 500 verschillende Rhododendronsoorten. Niet alle Rhododendrons zijn geschikt om te planten in een haag. Voor een Rhododendronhaag wordt vaak gekozen voor soorten die gelijkmatig vertakken en makkelijk te vormen zijn. Daarbij valt te denken aan de: 

 

 

 • Rhododendron Ponticum
 • Rhododendron Ponticum Roseum
 • Rhododendron Catawbiense
 • Rhododendron Roseum Elegans
 • Rhododendron Cunninghams White
 • Rhododendron Jacksonii
 • Rhododendron English Roseum
 • Rhododendron Lee's Dark Purple
 • Rhododendron Nova Zembla

 

Soorten die geschikt zijn voor een Rhododendronhaag
Verschillende soorten Rhododendrons combineren in een haag

Verschillende soorten Rhododendrons combineren in een haag

Het is mogelijk om verschillende Rhododendronsoorten te combineren in een haag. Dit wordt vaak gedaan om de bloeitijd van de haag te verlengen. Door te kiezen voor Rhododendronsoorten die op verschillende momenten bloeien, is het mogelijk om een rhododendronhaag te realiseren die van maart tot juni bloemen heeft. Door verschillende soorten te combineren kan ook gespeeld worden met de vorm en hoogte van de Rhododendronhaag. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een Rhododendronhaag te realiseren die van laag naar hoog loopt.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Waarop letten bij het uitzoeken van een Rhododendronhaag?

Rhododendrons bloeien uitbundig. Het is daarom verleidelijk om bij het uitzoeken van Rhododendrons te letten op de kleur van de bloem. Houd daarbij in uw achterhoofd dat de meeste Rhododendrons maar drie weken per jaar bloeien. Daarom is het slimmer om te kiezen voor een Rhododendron met een fraai blad. Daar heeft u namelijk het hele jaar plezier van. Andere aandachtspunten bij het uitzoeken van Rhododendrons voor een Rhododendronhaag zijn het aantal vertakkingen. Hoe meer vertakkingen, hoe voller de plant en hoe meer privacy een Rhododendronhaag zal bieden. 

Rhododendronhagen
Welke maat Rhododendrons zijn geschikt voor een haag?

Welke maat Rhododendrons zijn geschikt voor een haag?

Rhododendrons zijn relatief trage groeiers. Een Rhododendron groeit gemiddeld zo’n 20 centimeter per jaar. Voor een Rhododendronhaag kunt u daarom het beste kiezen voor grote Rhododendrons. Dit zijn Rhododendrons met een hoogte van minimaal 1 meter. Hierdoor ontstaat meteen privacy in de tuin. Populaire Rhododendrons zoals de Bloombux Rhododendron zijn om deze reden minder geschikt om toe te passen in een haag. De Bloombux Rhododendron blijft namelijk laag. Dwergrhododendrons zoals de Bloombux komen daardoor beter tot hun recht in borders. Rhododendroncentrum De Valouwe beschikt hiervoor over een ruim assortiment dwergrhododendrons. 

Vraag een vrijblijvende offerte aan

De ideale locatie van een Rhododendronhaag in de tuin

Rhododendrons groeien van nature op open plekken in het bos. Ze hebben namelijk veel lucht en licht nodig, maar niet te veel zon. Een Rhododendron voelt zich dan ook het meest thuis op een plek met halfschaduw. Recht onder een boom zal een Rhododendronhaag doorgaans niet goed aanslaan. Rhododendrons houden van een relatief zure bodem. Een zuurgraad tussen de 4,5 en 5,5 pH is daarbij de vuistregel. De wortels van de Rhododendron groeien relatief oppervlakkig, maar moeten wel bedekt zijn. Ze kunnen namelijk niet goed tegen zon. Verder is het belangrijk dat ze voldoende vocht en lucht krijgen om te groeien. 

De ideale locatie van een Rhododendronhaag in de tuin
Beste tijd om een Rhododendronhaag te planten

De beste tijd om een Rhododendronhaag te planten

U kunt Rhododendrons in principe het hele jaar door planten. De beste tijd om een Rhododendronhaag te planten is in het najaar. De bodem is dan nog warm van de zomer. Bovendien gaat de natuur in de winter in de pauzestand. De Rhododendronhaag heeft daardoor de tijd om goed te wortelen. 

De optimale afstand tussen Rhododendrons in een haag

Bij het planten van een Rhododendronhaag is het belangrijk om de juiste afstand tussen de Rhododendrons aan te houden. Als de planten te ver uit elkaar staan, valt er zonlicht op de wortels en waaien afgevallen bladeren weg. Deze bladeren vormen een natuurlijke isolatielaag en fungeren na de vertering als voedingsbron voor de Rhododendronhaag. 

De optimale afstand tussen Rhododendrons in een haag
Waarom een Rhododendronhaag weinig onderhoud vraagt

Waarom een Rhododendronhaag weinig onderhoud vraagt

Vaak staan er in een bosrijke omgeving meerdere Rhododendrons bij elkaar. De planten vormen namelijk in groepsverband een zelfvoorzienende biotoop. Rhododendrons laten van binnenuit hun blad vallen. Het blad blijft onder de plant liggen en vormt daar in eerste instantie een isolatielaag. Later wordt het blad omgezet in voeding voor de Rhododendron. Op deze wijze houdt de rhododendron zichzelf in stand. Het zelfvoorzienende karakter maakt de plant zeer geschikt voor toepassing in een Rhododendronhaag.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Tips voor het onderhoud van een Rhododendronhaag

Zijn Rhododendrons goed geplant? Dan heeft u nauwelijks omkijken meer naar de haag. U hoeft de Rhododendronhaag alleen in langdurig droge periodes water te geven. Doe dit altijd van onderaf, bij voorkeur via een druppelslang. Zo voorkomt u schimmelvorming in de Rhododendronhaag. In het eerste jaar kunt u de bloemen na de bloeitijd weghalen. De Rhododendron zal dan al zijn energie steken in het vormen van nieuwe scheuten. Verder hoeft u de Rhododendron alleen ieder jaar licht te snoeien. Dit doet u direct na de bloeitijd. Lichte snoei houdt in dat u ongeveer 10 tot 20 centimeter terugsnoeit. Rhododendroncentrum De Valouwe adviseert u - of uw hovenier - graag over de juiste snoeiwijze. Dat doen we bijvoorbeeld door via een videoverbinding mee te kijken als u of uw hovenier gaat snoeien.

Tips voor het onderhoud van een Rhododendronhaag
Een Rhododendronhaag laten planten met garantie

Een Rhododendronhaag laten planten met garantie

Het planten van een Rhododendronhaag vraagt veel kennis. Zo moet de bodem op de juiste wijze bewerkt worden om te zorgen dat de Rhododendron zijn eigen biotoop kan ontwikkelen. Een kleibodem vraagt daarbij om een andere aanpak dan een zandondergrond of een leembodem. En op plekken met een hoog grondwaterpeil of op een grondwal gaat een Rhododendronhaag zonder preventieve maatregelen snel dood. Rhododendroncentrum De Valouwe ontzorgt u graag door de Rhododendronhaag voor u te planten. We creëren daarbij altijd een optimale, nieuwe bodem waar de Rhododendronhaag zijn water en voeding uit kan halen. Hierdoor kunnen we u ook garantie bieden op de Rhododendronhaag. Gaat er toch een Rhododendron dood? Dan vervangen we deze kosteloos. 

 

Vrijblijvend advies over een Rhododendronhaag in uw tuin

Wilt u een Rhododendronhaag laten planten door Rhododendoncentrum De Valouwe? Stuur dan één of meerdere foto’s van de plek waar u de haag wilt planten en een schets van de tuin waarin u de plek van de haag aangeeft. We kijken dan vrijblijvend voor u of het mogelijk is om een rhododendronhaag op deze plek te planten. 

Neem vrijblijvend contact op
Vrijblijvend advies over een rhododendronhaag in uw tuin

Inbegrepen

Wat krijgt u van ons

Wanneer u een keuze heeft gemaakt stellen wij een op maat gemaakt Rhododendronpakket voor u samen.

In dit pakket vindt u alles wat nodig is voor het realiseren van een prachtig Rhododendron bouwwerk.

Rhododendronpakket:

 • Benodigde Rhododendrons
 • Aanplant Rhododendrons
 • Rhododendronaarde
 • Druppelslang
 • 2 jaar garantie op het aanslaan van de Rhododendrons
Offerte aanvragen

Meer inspiratie nodig?

Vraag ons magazine aan.

In ons magazine vindt u alle informatie en een selectie van onze mooiste projecten.

Cookies?

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Ik ga akkoord